Psihoterapie
Psihoterapia este un proces de a îi asista pe cei care trec print-un impas existential. Acest impas se poate traduce prin dificultăți în a face față vieții de zi cu zi, confruntarea cu afecțiuni psihice sau medicale, dificultăți emoționale, relații sociale dificile, pierderi, stări conflictuale, blocaje.
Psihoterapia ajuta la controlul sau eliminarea simptomelor tulburătoare, astfel încât clientul să poată funcționa mai bine, să ii crească nivelul de bunăstare și vindecare, stima de sine, valoarea personală, dezvoltarea unor relații mai armonioase.
Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort și siguranță și facilitează deschiderea către a crea relația terapeutică dintre psihoterapeut și client. Confidențialitatea este o cerință de bază a psihoterapiei, cu excepția situațiilor reglementate legal, iar cadrul și obiectivele terapiei sunt planificate în comun de către psihoterapeut și client. Atât clientul, cât și terapeutul trebuie să fie implicați activ în psihoterapie.
Încrederea in relația terapeutică este esențială pentru a lucra împreună în mod eficient, a colabora cu deschidere și sinceritate, a crește adaptabilitatea și gestionarea resurselor, intențiillor și opțiunilor în propria dezvoltare.
Și așa cum scria Gaspar Gyorgy într-una din cărțile sale, "relațiile dau sensul vieții noastre".
Durata ședințelor
Trăim într-o lume cu ritm rapid, în care timpul pare să fie mereu lipsă. Dacă începi terapia sau te gândești la acest pas, probabil că dorești să afli cât timp va dura până când ceea ce te preocupă este rezolvat.
Metodele psihoterapeutice pe care le folosește terapeutul, obiectivele persoanei care solicită terapie, simptomele pe care le are și istoricul acestor simptome vor determina durata terapiei.
Unele persoane vin la terapie cu o problemă sau îngrijorare specifică, iar terapia scurtă concentrată pe soluții poate fi potrivită. Adesea, aceasta poate dura opt până la zece sesiuni.
Alte persoane vin la terapie pentru a explora probleme care par să fie mai profunde. S-ar putea angaja în terapie timp de câteva luni sau chiar ani.
Atunci când alegi un terapeut, poți vorbi despre nevoile și așteptările tale. Poți, de asemenea, să contractezi un anumit număr de ședințe și apoi să evaluezi unde te afli și dacă dorești să continui procesul cu terapeutul.
Un lucru de reținut este că cel mai mare predictor al rezultatelor terapeutice pozitive este calitatea relației și a raportului pe care îl dezvolți cu terapeutul tău.
Construirea încrederii și dezvoltarea acelei relații poate dura timp.
Dacă dorești să abordezi nevoi care sunt mai profunde decât să găsești o soluție imediată la o problemă specifică, recomand să acorzi mai mult timp terapiei.
În practica mea, în general, încep să văd clienții o dată pe săptămână timp de aproximativ o lună. După aceea, unii continuă să vină săptămânal, în timp ce alții trec la fiecare două săptămâni și unii în cele din urmă trec la o dată pe lună.
Am avut clienți care au încheiat terapia și care revin o dată sau de două ori pe an pentru o serie scurtă de sesiuni pentru a aborda o problemă specifică care a apărut.
Poți cere ofertă pentru un plan terapeutic de zece ședințe.
